Friday, May 14, 2010

Resipi Nasi Pilau

Hi guys. Dalam sibuk- sibuk buat assignment ni, nak share satu resipi, "nasi pilau". Tak tahulah asal nasi ni dari mana, but resipi ni memang dah macam turun temurun pula hehe...Sesiapa yang dah boring asyik makan nasi goreng, tak pun ayam goreng je, try la resipi ni ye 
 
Bahan- bahan:
- bunga lawang, kulit kayu manis. 
- 1 pot beras (air mesti 2 pot = 1 pot susu cair dan 1 pot air kosong)
   kalau guna 2 pot, meas (air 3 pot, susu 1 pot)
   kalau 3 pot (air 5 pot, susu 1 pot)
- udang, ayam dicincang halus..
- Sosej (option) 
- mixed vege, cendawan ke
 
cara-cara:
1. basuh beras dan toskan
2. hiris bawang merah, bawang putih
3. panaskan minyak dalam rice cooker (kalau tak de guna je periuk). Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis. lepas tu campur bawang merah dan putih.
4. masukkan udang dan ayam. bila dah naik bau, masukkan air ngan susu. Tambah garam secukup rasa. Kacau. biarkan mendidih.
5. apabila dah mendidih masukan beras yg telah ditoskan. Gaul hingga rata. masukkan mixed vege. biarkan nasi kering. api sederhana. Baru masuk dalam rice cooker.
6.  Biarkan ia masak. Kalau guna periuk nasi biasa, kecilkan api.

nota: Boleh je guna susu anchor, primo tu. Susu kotaklah senang cerita. Kalau tak confident lagi nak buat, guna 1/2 pot susu je. Contoh, 
- 1 pot beras, letak= 1 setengah pot air, 1/2 pot lagi susu, 
-  kalau 2 pot beras, 3 setengah pot air, 1/2 pot susu. Tak faham boleh tanya, ok?


SELAMAT MENCUBA!! kalau sedap, share2 lah sikit haha 

6 comments:

  1. ish ish ish..
    tak rasa lagi..mana nak tau...

    ReplyDelete
  2. erghh..nak dtg stafford arh..takkan nak usung ke umah ko plak haha...tp skrg aku bz, so xdpt buat pun..next- next week kot...haha

    ReplyDelete